Tractions hebben van huis uit geen toerenteller. Dat hoorde destijds niet op een huis-tuin-en keuken auto. Af en toe zie je een Traction waar achteraf een dergelijk instrument is ingebouwd. Meestal staat dat niet zo fraai.
Toch kan het handig zijn om te weten hoeveel toeren je Traction motor maakt, bijvoorbeeld bij het rijden in de bergen. Er is een toerengebied waarin de motor het best trekt. Vuistregel: rond de 2500 toeren. Tijdig terugschakelen zodat je binnen dit gunstige toerengebied blijft, zorgt dat je goed meekomt in het verkeer. Het voorkomt bovendien overbelasting van de motor als het toerental te ver terugzakt.

Aan de hand van de door Citroën verstrekte technische gevevens (overbrengingsverhoudingen en de zogenaamde V1000 informatie) is het mogelijk om toerentallen en snelheden van je auto te berekenen. Alleen... op de weg heb je wel iets anders te doen! Daarom heb ik twee tabelletjes gemaakt, een voor de 4 cilinder en een voor de zescilinder Traction. Je kunt ze downloaden, afdrukken of op je smartphone of tablet zetten. Dan heb je die informatie desgewenst bij de hand. Klik op het plaatje zelf of op >> bovenaan de plaatjes om de bestanden te downloaden.

Noot: Voor Tractions met afwijkende bandenmaten zoals de 11 Familiale en Commerciale en de 15 Hydraulique zullen de waarden enigszins afwijken. Hetzelfde geldt als je versnellingsbak is voorzien van een afwijkend differentieel.

Karel Beukema toe Water

Je kunt de tabellen op twee manieren gebruiken:
Blauwe kolom: Bij x toeren van de motor bedraagt de snelheid y km/h
Rode kolom: Bij een snelheid van x km/h draait de motor y toeren.